Írós kurzus

Megnéztem milyen egy írós kurzus :)

Véget ért az Aranymosás által jegyzet Fantasy Atmoszférateremtő kurzus – igazából már előző hónapban, csak időközben jött az lvb1 lektorija, és egyébként is hajlottam arra, hogy ne feltétlenül a friss benyomásaimról rögzítsek véleményt.

Már így az elején szeretném leszögezni, hogy én vagyok az a borzasztó személy, aki a molyon elvből nem ad 4.5 csillagnál magasabbat és hogy alapvetően az összes kurzusban, OKJ-s képzésben, workshopban, előadásban, miegyébben találtam hibát (rosszabb esetben gyűlöltem, de ez főleg az akkreditált és a számolatlanul elvégzett multis értékesítői képzésekre igaz), amin eddig sikerült részt vennem…

Nah ezután a negatív felütés után, ha azt mondom, hogy a képzés alapvetően megérte, akkor el lehet képzelni, hogy ez nálam a szuperlatívuszokban való véleménynyilvánítást jelenti. xD Nézzük a részleteket:

A tananyag

Négy hetes a kurzus, úgyhogy négyszer tizenvalahány oldalnyi pdf-et kaptunk, hetente egyet (az időzítésről még lentebb írok majd). A nehézségük gondolom a felhasználótól is függ. 😉 Én hullámzónak éreztem. De a könnyebb tananyagok is rengeteg információt tartalmaztak. Azóta kinyomtattam és részleteiben már újraolvasgattam, és még mindig előfordul, hogy felfedezek benne valami újdonságot.

A kurzus egyébként pont az, amit a cím is sugall. Ez nem egy általános írós kurzus. Nem egy fantasy zsánerre szakosodott kurzus. Ez szigorúan (a fantasyn belül) az atmoszférateremtésről szól. (Ettől függetlenül bármilyen más kérdésre is választ kaptunk, ha kérdeztünk) Ezt azért tartom fontosnak leszögezni, mert egy kicsit tévedésben voltam én is a képzés elején (erről is írok még lentebb). Ettől függetlenül jól választottam, mert nagy hiányosságomnak érzem a megfelelő leírások használatát…

A lényeg, hogy a kurzus feladatainál nem (önmagukban működő) részleteket vagy novellákat kellett beadni és ezt meglepően nehéz volt betartani… Lépten-nyomon belebotlottam, hogy expozíciós részekkel, párbeszédekkel és hasonlókkal akartam megtörni a leírások monotonitását – de hát nem ez volt a feladat. 😀

A feladatok

Ha már szóbakerültek… Féltem a kurzus eme részétől. Heti szinten volt egy hosszabb írás (6-9000 karakter), amit különböző szempontok alapján kellett elkészíteni és egy rövidebb, többnyire egy-két bekezdésnyi szöveg. Egyfelől tartottam attól, hogy nehéz lesz bizonyos témára, elvárások alapján írni, másfelől az “azért csináljak valamit, csak hogy gyakoroljam” nálam nem működöt soha. Ilyenkor mindig eszembe jutnak a multis korszakomból megmaradt emlékek, amikor a frissen tanultakat szituációs játékokkal próbálták velünk gyakoroltatni – és én soha nem tudtam komolyan venni. Nem láttam értelmét; élőben, a vásárlón akartam letesztelni, hogy működik-e…

Itt szó sem volt hasonló élményről! A házik ötletesek voltak, elindították az ember fantáziáját és szabad kezet is kaptunk hozzá… Aki akart, dolgozhatott a meglévő, saját világában is – én is így tettem az elején, de visszagondolva nem volt feltétlenül jó ötlet. A rövid feladatoknál egyszerűsítheti, ha az ember egy már kitalált világhoz nyúl, de a hosszabb háziknál úgy éreztem inkább csak hátráltatott, és végül el is hagytam ezt a koncepciót, mert sokkal hasznosabbnak láttam egy a feladat alá dolgozó ötlet használatát.

Úgyhogy a kurzus eme része teljes mértékben pozitív csalódás volt! 🙂

A visszajelzések

A házikra pár nappal később kaptunk visszajelzést, többnyire egy rövid komment formájában. És itt visszatérnék a már fent említett kis tévedésemhez is, mert valamiért úgy gondoltam, hogy a beadott feladatmegoldásokra, majd egy részletes, mindenre kiterjedő szerkesztői véleményt fogok kapni… (és hát persze nem). Ezt helyre kellett magamban tenni. 🙂 A visszajelzések a képzés lényegére korlátozódtak és attól függetlenül, hogy (valószínűleg) mindenki, aki kreatív írással foglalkozik, az egyszerűen nem tud betelni a szövegeire kapott reakciókkal, hasznosnak is bizonyultak. A kurzust vezető Réka rámutatott, mi sikerült jól, és mi volt az, ami hibádzott a feladatmegoldásban.

Kivétel a zárófeladat, amire sokkal részletesebb visszajelzést kaptunk. (:

Az időzítés

A kurzus online, egy zárt facebook csoportban zajlott, ami miatt elméletileg teljesen rugalmasan lehetett elvégezni… Akadtak néha üresjáratok (főként a hétfők voltak ilyenek, mert az előző heti házi határideje vasárnap éjfél volt, és hétfő reggel én már tűkön ülve vártam az új heti tananyagot… ezzel kapcsolatos feladatot csak kedden kaptunk). Ami igazán szívfájdalmam volt, hogy a kurzus végén volt egy online “találkozó”, amiről csak előtte két nappal kaptunk infót és ezen nem tudtam részt venni. (A civil munkám egyébként végletekig rugalmas, ha napokkal előtte van lehetőségem átszervezni, de így kevés volt az idő sajnos)

Összességében:

Összességében lazán 10/8-ra értékelném a képzést (9nél ugye elvből nem adnék nagyobbat 😀 ). Hangulat szempontjából teljesen hullámzó volt, mert hol lelkesen vetettem bele magamat a feladatokba, hol pedig rugdosni lett volna kedvem a laptopot, nemhogy a házival foglalkozni… xD (ez nálam amúgy is standard hozzáállás 😀 )

Ha indul olyan kurzus a jövőben, ami érdekes lehet számomra, akkor mindenképpen benevezek rá (idén főleg 8 hetesek vannak még, ami nekem túl hosszúnak tűnik, vagy pedig olyan képzések, amiket nem érzek relevánsnak).

Úgyhogy bátran ajánlom, nem kell félni a gyakorlati feladatoktól, sem a kritikától! 😉

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük